بسیاری از افراد که در بخش خصوصی و یا بخش دولتی مشغول به کار هستند، در هر ماه شاهد این مورد هستند که بخشی از حقوق آنها به عنوان حق بیمه کسر میشود. ما در این مقاله قصد داریم توضیح دهیم که این حق بیمه چیست و چرا در هر ماه باید مبلغی به عنوان بیمه از حقوق فرد کم شود. همچنین خواهیم گفت که میزان مبلغی که کسر میشود، چگونه محاسبه میشود. مخاطبان ما در این مقاله کارگرانی هستند که از بیمه استفاده میکنند. تا پایان مقاله همراه ما باشید تا در رابطه با بیمه کارگر صحبت کنیم.
باید بگوییم که هر کدام از ما بارها در هنگام استخدام شدن این جمله را شنیدهایم که در صورت استخدام در شرکت ما، تحت پوشش بیمه قرار میگیرید و یا از بسیاری افراد شاغل میشنوید که میگویند: جایی که کار میکنم برایم بیمه رد میکنند. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که امروزه در زندگی افراد به خصوص افرادی که شاغل هستند، بیمه جایگاه ویژهای پیدا کرده است.
بیمه کارگر چیست؟
پیش از آن که این نوع از بیمه را توضیح دهیم، لازم است بدانید که در هر شرکتی، کارفرماها وظیفه دارند کارگرانی که تحت مدیریت آنها هستند را تحت بیمه قرار داده و به اصطلاح آنها را بیمه کنند. در واقع این بیمه، بیمه اجباری تأمین اجتماعی میباشد و در صورتی که کارفرمایی، این بیمه را برای کارگر خود لحاظ نکند و یا بخشی از حق بیمه کارگر را پرداخت نکند، جریمه میشود.
البته باید بگوییم که امروزه قوانین محکمی برای بیمه کارفرما و کارگر وجود دارد و کارفرمایانی که بیمه کارگر های خود را رد نمیکنند، با قوانین سختی رو به رو میشوند. اما با این وجود باز هم شرکتهایی هستند که شرکت خود را ثبت نکردهاند و با این کار قصد دارند از قانون فرار کنند.
اداره بیمه هم در این موارد به دلیل این که شرکتها ثبت نشدهاند، از وجود آنها اطلاعی ندارد و نمیتواند کارفرمایانی که این قانون را دور زدهاند، جریمه کند. البته دقت داشته باشید که کارمندان و کارگران میتوانند با داشتن مدرک و دلیل به سازمان تأمین اجتماعی، شکایت خود را از کارفرماهایشان اعلام کنند.
میزان حق بیمه کارگر چه قدر است و چگونه محاسبه می شود؟
میان بیمه کارگر و کارفرما تفاوتهایی وجود دارد. به عنوان مثال دانستید که بیمه کارگر باید توسط کارفرما پرداخت شود. حال در این بخش از مقاله قصد داریم توضیح دهیم که بیمه کارگر چگونه محاسبه میشود و چه مقدار از حقوق خود کارگر کسر خواهد شد.
از کل دستمزد و حقوق و مزایایی که کارگر دریافت میکند، ۳۰ درصد حق بیمه میباشد. ۲۳ درصد از این ۳۰ درصد توسط کارفرما پرداخت میشود و مابقی آن که ۷ درصد میباشد از حقوق کارگر بیمه شده کم میشود.
در کل باید بگوییم که از نظر قانون کار و تأمین اجتماعی در رابطه با بیمه کارگر و کارفرما، فردی که باید حق بیمه را بپردازد، کارفرما است. همان طور که قبلا هم توضیح دادیم، در صورتی که در زمان تعیین شده، کارفرما مبلغ مشخص شده را پرداخت نکند، طبق قوانین مربوطه جریمه میشود.
در واقع فردی که به عنوان کارفرما مشغول به فعالیت است، وظیفه دارد از فهرست دستمزد و حقوق به همراه حق بیمه سهم کارگران و سهم خودش، نسخهای را به سازمان تأمین اجتماعی تحویل دهد.
تفاوت مهم بیمه کارگر و بیمه کارفرما در این است که بیمه بیکاری به کارفرما تعلق نمیگیرد، در صورتی که این بیمه برای کارگران و کارمندان لحاظ میشود.
کسر بیمه از حقوق کارگران
در بخش قبلی توضیح دادیم که در بیمه کارگر، فردی که باید بیمه کارگر را پرداخت کند، کارفرما است و توضیح دادیم که میزان کسری از حقوق کارگران چه مقدار است و در کل کارفرما باید چگونه حق بیمه کارگر را بپردازد.
در این بخش از مقاله قصد داریم توضیح دهیم که کدام موارد از دستمزد، حقوق و مزایای کارگران است که بیمه از آنها کسر میشود. در واقع اقلامی از دستمزد، حقوق و مزایای کارگر را بیان خواهیم کرد که مشمول کسر بیمه میشود. این اقلام عبارتاند از:
- دستمزد
- حقوق
- مزد
- حق الزحمه
- کار اضافه
- نوبت کاری
- نسبت کاری
- پاداش مستمر
- دریافتی افراد کارآموز
- مزایای مستمر شغلی
- حق حضور در جلسه
- کمک هزینههای خانه
- مزد مربوط به ایام تعطیلی
- وجههای دریافتی از افرادی که به صورت کارمزد در حال کار هستند.
چه مواردی از دستمزد و حقوق کارگر است که مشمول پرداخت حق بیمه نمی شود؟
در بخش قبلی از مقاله بیمه کارگر توضیح دادیم که چه مواردی را حق بیمه شامل میشود. اما لازم است بدانید که برخی از اقلام از دستمزد، حقوق و مزایای کارگران است که معاف از پرداخت حق بیمه میباشد. جهت آشنایی بیشتر شما عزیزان، این اقلام را در ادامه نام میبریم.
- حق التضمین
- حق شیر
- هزینه مربوط به عائلهمندی
- پاداش مربوط به افزایش تولیدات
- پاداش مربوط به نهضت سوادآموزی
- خسارات اخراج و مزایای پایان کار
- عیدی: دقت داشته باشید که عیدی از طرف کارفرما به کارگر پرداخت میشود و به هیچ عنوان بیمه در برابر پرداخت آن، وظیفهای ندارد.
- بازخرید روزهای مرخصی: در صورتی که دوران مرخصی توسط کارگر بازخرید شود، مبلغ آن باید توسط کارفرما پرداخت شود و بیمه در این مورد هیچ مسئولیتی ندارد.
- هزینههای مربوط به سفر و مأموریت: در صورتی که در طول سفر، کارگر دچار بیماری شود، میتواند از حق بیمهی خود استفاده نماید.
- مابه التفاوت مربوط به کمک هزینه مسکن و خوار و بار در زمان بیماری
مزایای استفاده از حق بیمه برای کارگران
تا این جای مقاله از سهم بیمه کارگر، اطلاعاتی را بدست آورید. همان طور که در مورد مزیتهای بیمه کارفرما در مطالب قبلی توضیحاتی را خدمت شما عزیزان ارائه دادیم ، در این بخش از مقاله در رابطه با مزیتهای بیمه کارگر صحبت خواهیم کرد.
حق بیمهای که در هر ماه پرداخت میشود، برای کارگران مزایای خاصی را به دنبال خواهد داشت. مهمترین این مزیتها عبارتاند از:
- بیمه بیکاری: هزینههای درمانی را که کارگر در زمان فعالیتهای کاری داشته، این بیمه پرداخت میکند.
- گرفتن کمک هزینه ازدواج: برخی از بیمههای کارگری، هزینهی ازدواج را نیز شامل میشود و افراد در صورت نیاز میتوانند تا حدودی هزینهی آن را دریافت کنند.
- دریافت مستمری بازنشستگی و از کارافتادگی: در صورتی که کارگری بازنشسته شود، از سازمان و یا شرکتی که در آن کار میکرده است، مستمری دریافت میکند. همچنین مستمری خود را به صورت ماهانه در صورت از کارافتادگی میتوانید دریافت نمایید.
- دریافت هزینههای پروتز و اروتز، ویلچر، عینک طبی و سمعک: دقت داشته باشید هزینههایی که بیمه در این مورد پرداخت میکند، تنها برای اقدامات بیماری و درمانی است.
- دریافت بیمههای درمانی، بیماریها و حوادث و گرفتن غرامت دستمزد دوران بیماری
- دریافت کمک هزینه بارداری: بسیاری از خانمهای باردار در زمان بارداری و قبل از زایمان، قادرند از خدمات بیمه استفاده نمایند.
در چه مواردی کارفرما حق دارد از دستمزد و حقوق کارگر کسر کند؟
- طبق قانون، کارفرما میتواند از دستمزد و حقوق کارگران، حق بیمه و مالیات را کسر کرده و به اداره دارایی و سازمان تأمین اجتماعی واریز کند.
- در برخی از موارد که کارگر وامی گرفته باشد، کارفرما حق این را دارد که از حقوق دریافتی، اقساط وام را کسر کند.
- اگر کارمند و یا کارگر قانون کار، مسکن سازمانی داشته باشد، کارفرما قادر است از حقوق دریافتی، حق اجاره بهای مسکن را کسر کند.
- در صورتی که کارگران، اجناسی را از شرکت تعاونی دریافت کرده باشند، کارفرما میتواند از حقوق دریافتی، مبلغ اجناس را کسر کند.
- بر حسب اشتباه، در نهایت هر زمان که مبلغی بیشتر از حقوق واریز شده باشد، کارفرما حق این را دارد که از حقوق دریافتی، مبلغ اضافه را کسر کند.
حق بیمه کارگر چگونه محاسبه می شود؟
برای مبلغ کل حق بیمه، سهم کارفرما و سهم کارگر فرمول محاسبهای وجود دارد و در این بخش از مقاله قصد داریم فرمولهای محاسبه حق بیمه کارگر را خدمت شما عزیزان توضیح دهیم.
مبلغ کل حق بیمه = کل مبلغ دستمز، حقوق و مزایایی که مشمول کسر بیمه کارگر میگردد * ۰٫۳
مبلغ حق بیمه سهم کارگر = کل مبلغ دستمزد، حقوق و مزایایی که مشمول کسر بیمه کارگر میگردد * ۰٫۰۷
سخن پایانی
در این مقاله تلاش کردیم مطالب جامع و کاملی را در مورد بیمه کارگر در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. در ابتدا دانستید که بیمه کارگر چیست و بیمه کارگر باید توسط چه کسی پرداخت شود. با تفاوت اساسی میان بیمه کارگر و کارفرما آشنا شدید و توضیح دادیم که پرداخت بیمه برای کارگران اجباری میباشد و در صورت پرداخت نکردن، کارفرما جریمه میشود. همچنین با توضیحاتی که ارائه دادیم، به این موضوع پی بردید که بیمه امروز اهمیت بسیار زیادی به خصوص برای قشر کارگران پیدا کرده است و داشتن حق بیمه میتواند در طول زندگی برای آنها بسیار کمککننده باشد.
در ادامه در رابطه با بیمه کارگر توضیحات کاملتری را ارائه دادیم و پس از آن به سراغ مزیتهای استفاده از حق بیمه برای کارگران رفتیم و دانستید که استفاده از حق بیمه برای کارگران، مزیتهای خاصی را به دنبال خواهد داشت.
در آخر نیز تلاش کردیم به صورت کلی سهم بیمه کارگر را بیان کنیم و در قالب دو فرمول کلی، توضیحاتی را خدمت شما عزیزان ارائه دادیم. امیدواریم اگر به دنبال اطلاعاتی در زمینهی حق بیمه کارگر و کارفرما بودید، با خواندن این مقاله، پاسخ پرسشهای خود را به طور کامل دریافت کرده باشید. سایت بیمه سل برای خرید انواع بیمه در اختیار شما عزیزان است.
دیدگاهتان را بنویسید